Winnaar Scania Driver Competition Brazilië
| 17:32 | Truckstar Redactie

Winnaar Scania Driver Competition Brazilië

De 35-jarige Braziliaanse chauffeur Vinicius de Moraes heeft de finale gewonnen van de Scania Melhor Motorista de Caminhão do Brasil.

In de Braziliaanse finale streden 24 chauffeurs, maar in totaal deden 47.000 chauffeurs mee, tegen 17.000 in de Europese tegenhanger van de Scania Driver Competitions. Afgelopen september streden in Zweden 24 Europese chauffeurs om de hoofdprijs van de Scania Young European Truck Driver-competitie (YETD). 

Echter, in Brazilië mochten chauffeurs tot en met 48 jaar oud zich inschrijven, in plaats van 35 jaar hier. Een ander verschil was het weer. Was het in Södertälje tijdens de YETD-finale zonnig maar lekker fris, in São Paulo was het maar liefst 35 graden. Het kon de kandidaten er niet van weerhouden tot het uiterste te gaan.

Zuinig rijden
De finale duurde twee dagen, (26 en 27 oktober), en had een vergelijkbare opzet als in Europa. Op de eerste dag moesten de kandidaten punten scoren met theorie, zuinig rijden en veilig manoeuvreren. Aan het einde van die dag werd tevens de zuinig rijden-prijs uitgereikt aan de zuinigste chauffeur, Eliardo João Locatelli.

Ook al leidde hij na de eerste dag het puntenklassement, tijdens de tweede dag haalde hij het niet tot de laatste ronde.

‘Super Z’
Net als in Södertälje waren er verschillende manoeuvreer-oefeningen. Na de eerste daarvan bleven achttien chauffeurs over; vervolgens bleven er zes over en daarna drie. Zij stonden naast elkaar in de ‘Super Z’, het bekende Z-vormige parcours waarin de strijd zeer spannend was. Uiteindelijk was Vinicius de Moraes de snelste en kan hij zich Brazlië’s beste chauffeur noemen.

“Ik kon kalm en rustig blijven en mijn rij-ervaring als chauffeur heeft me ook geholpen”, zegt Vinicius. “Ik ben nu veertien jaar chauffeur, en die ervaring heeft me echt geholpen de kritieke momenten tijdens de finale goed te doorstaan.”

Hij wint geen nieuwe Scania, zoals de Europese winnaar, maar wel een geldbedrag, een reis voor twee personen naar Scania in Zweden en gift voucher met een waarde van ongeveer 11.400 euro.

Bij Scania zijn ze enthousiast over het verloop van de competitie: “De chauffeurs waren supergemotiveerd om te laten zien wat ze konden en hoe ze dagelijkse uitdagingen op de weg het beste het hoofd konden bieden”, zegt Rodrigo Vendramini Machado, van de organisatie. 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie