Winteroproep aan transportbedrijven
| 11:25 | Truckstar Redactie

Winteroproep aan transportbedrijven

Transport en Logistiek en Nederland doet een oproep aan alle transportbedrijven van Nederland om goed voorbereid de winter in te gaan.

Daarbij gaat het TLN niet alleen om goede voorbereiding en goed materieel. Chauffeurs moeten ook hun rijstijl aanpassen in winterse omstandigheden.

De verkeersveiligheid is volgens TLN de gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle weggebruikers, en de wegbeheerders. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, kan het verkeer ook tijdens winterse omstandigheden blijven doorstromen en worden discussies over rijverboden en veiligheid voorkomen.

Professioneel
Professioneel weggedrag is cruciaal. Nederlandse transporteurs en chauffeurs behoren tot de meest professionele van Europa en kunnen deze kennis en expertise ondermeer aanwenden om vooraf te bepalen of het verantwoord is om de weg op te gaan of niet. Hierbij speelt ook het advies van de KLPD, Rijkswaterstaat en TLN een belangrijke rol.

Kwetsbaarheid van anderen
Volgens TLN begrijpt de professionele chauffeur de kwetsbaarheid van andere verkeersdeelnemers, realiseert de chauffeur zich dat tijdens winterweer de directe aanwezigheid van vrachtauto’s als onprettig kan worden ervaren en past hij of zij het gedrag onderweg hier op aan. Volgens TLN mag deze professionaliteit ook van andere weggebruikers verwacht worden, door goed rekening te houden met de beperkingen van vrachtauto’s. Deze gezamenlijk verantwoordelijkheid is de sleutel tot verkeersveiligheid.

Goed materieel
Daarnaast is het belangrijk de profieldiepte van de banden en de verlichting van de truck goed te controleren, lading stevig vast te zetten, spiegels juist af te stellen en de ruiten goed schoon te houden. Bovendien is het belangrijk om de vrachtauto zo goed mogelijk sneeuw- en ijsvrij te houden zodat brokken ijs of sneeuw tijdens de rit niet van de vrachtauto kunnen vallen.

Voor wegbeheerders is het zaak vooral gevoelige plekken zoals opritten, afritten en viaducten goed in de gaten te houden, zodat het verkeer hier niet strandt.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie