Zuid-Europa staakt
| 13:47 | Truckstar Redactie

Zuid-Europa staakt

In verschillende Zuid-Europese landen wordt vandaag gestaakt en staan vrachtwagens daarom gedwongen stil.

Zo ligt in Frankrijk, België, Spanje, Italië en Griekenland in veel sectoren het werk stil en worden trucks tegengehouden.

Wij belden met chauffeur Wim Klarenbeek – ja, toevallig die van die nieuwe DAF XF – die als gevolg van Italiaanse stakingen vaststaat in Zwitserland.

‘Kom hier vandaag niet meer weg’
“Ik ben vanmorgen om vijf uur bij Basel vertrokken en sta nu vijfenhalf uur stil op een controle-parking van de politie bij Personico, een stukje boven Bellinzona. De Italianen laten geen enkele truck toe”, zegt Wim. “Ik kom hier vandaag niet meer weg. Om tien uur vanavond is het allemaal weer voorbij, zeggen ze, en dan mogen we weer door.”

Ook al maakt Wim zich niet al te druk, en laat hij de dag vertraging gelaten over zich heen komen, toch is hij allesbehalve te spreken over deze staking:

“Kijk, iedereen heeft het recht om te staken, maar in Nederland denken we er toch wat anders over. Als ik zie wat dit allemaal veroorzaakt; heel Zwitserland komt langzaam vast te staan. Maar het kost me ook mijn terugvracht. En ik niet alleen. Ik sta hier naast eentje van Wim Bosman en voor hem geldt hetzelfde. De financiële gevolgen van dit geintje zijn echt ernstig.”

“Ik sprak net ook even met één van de Zwitserse agenten hier en die zijn hier ook echt niet blij mee. Maar ook zij staan machteloos”, zegt Wim. “Gelukkig schijnt de zon, haha, dat is wel beter gelukkig.”

Frankrijk
In Frankrijk ligt het openbare leven ook grotendeels stil. Maar daar kun je momenteel nog wel rijden, en al helemaal op de binnendoorwegen, zo horen we van een Frankrijk-chauffeur. Wel staan er mensen langs de weg te liften omdat het openbaar vervoer helemaal plat ligt en is de verwachting dat er later op de dag problemen kunnen ontstaan rond de grote steden en bij sommige peage-punten.

Werkers in Zuid-Europa staken omdat ze ontevreden zijn met de harde bezuinigingsmaatregelen van hun regeringen. Die hebben geen geld meer en proberen met bezuinigingen hun financiën op orde te brengen. De Zuid-Europese economiën presteren echter slecht en de werkloosheid is er hoog. Ook in België wordt gestaakt.

Foto: Eerdere staking in Italië. (ANP)

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie