Bellen minder gevaarlijk dan gedacht
| 16:59 | Truckstar Redactie

Bellen minder gevaarlijk dan gedacht

Bellen tijdens het rijden is niet zo gevaarlijk als eerder werd gedacht. Echt gevaarlijk is je blik van de weg afwenden.

Dit blijkt uit recent onderzoek. Vooral de nieuwste generaties smartphones zijn gevaarlijk. Daarmee ben je al snel langer dan twee seconden aan het rommelen tijdens het rijden. Twee seconden, mits juist getimed, is volgens verkeersonderzoekers het absolute maximum om je blik afgewend te hebben.

“We moeten verschil maken tussen een gesprek voeren en visuele, handmatige handelingen uitvoeren”, zegt onderzoeker Trent Victor van SAFER, een Zweeds verkeersveiligheids-instituut.

Sms’je sturen verhoogt risico 23 keer
“Visueel afgeleid zijn is zeer gevaarlijk. Dat moeten we echt benadrukken. Het sturen van een sms’je bijvoorbeeld verhoogt het risico op een ongeluk 23 keer”, aldus Victor in een persbericht.

Praten kan risico zelfs verlagen
Dit in tegenstelling tot het praten in de mobiele telefoon. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat bellen tijdens het rijden in sommige gevallen zelfs het risico verlaagt. Ook zou er weinig verschil zijn tussen hand-held en hands-free bellen.

Deze en andere recente onderzoeksresultaten worden deze week uitvoerig besproken tijdens een driedaagse internationale conferentie over verkeersveiligheid in het Zweedse Göteborg: The Second International Conference on Driver Distraction and Inattention.

Foto: Bellen, handsfree of niet, is lang niet zo gevaarlijk als eerder werd aangenomen. Je moet echter wel je blik op de weg houden.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie