Eerste foto DAF XF facelift
| 16:53 | Truckstar Redactie

Eerste foto DAF XF facelift

De eerste spionagefoto van een gefacelifte en gecamoufleerde DAF XF is in omloop.

In hoeverre het om een volledig gefacelift model gaat is niet duidelijk. Op de foto is alleen de grille- en bumperpartij vernieuwd.

Wij weten al eventjes dat DAF de huidige cabine – opnieuw – een facelift gaat geven om met Euro 6 uit de voeten te kunnen. Zie ook ons artikel in Truckstar nr. 7.

Euro 6 onder de cabine
Want, afgezien van Scania lijkt geen enkel ander merk de Euro 6-motor onder de cabine kwijt te kunnen. Mercedes ontwikkelde daarom een geheel nieuwe Actros en ook Volvo komt met een volledig nieuwe truck.

Bij DAF lijkt het erop dat de huidige XF-cabine zo’n tien centimeter verhoogd wordt en de voorkant aangepast wordt, onder andere om meer lucht bij de motor te krijgen. Ook de zijkant van de cabine wordt iets aangepast.

Beslissing uit Amerika
De beslissing om met de huidige cabine door te gaan komt waarschijnlijk uit Amerika, bij moederbedrijf PACCAR vandaan. De cabine zag het levenslicht als 95-cabine in 1987. In de Duitse pers wordt de cabine daarom al gekscherend ‘Methusalem’ genoemd, naar de bijbelse figuur die 969 jaar oud geworden zou zijn.

Het Duitse blad Trucker schrijft op haar website over de PACCAR-gedachte: “Wat bij ons werkt, moet in Europa ook werken”, waarmee de Duitsers duidelijk laten weten dat DAF volgens hen juist wel aan een nieuwe cabine toe is.

Op TTM.nl trekken ze de conclusie dat de facelift van de XF wel eens samen zou kunnen vallen met de introductie van de Euro 6-motor. Maar dat was natuurlijk al eventjes duidelijk.

Het is een Euro 6
Wat betreft de MX-motor: Met een combinatie van EGR en SCR, (AdBlue), én een roetfilter voldoet het MX-blok nu al aan de Amerikaanse EPA 10-norm; die ligt tussen Euro 5 en Euro 6 in.  

De truck op de foto is bij de RDW geregistreerd als Euro 5-truck met een motor met 12,9 liter inhoud, de MX-motor, met een vermogen van 456 pk (340 kW). De auto is op 17 augustus op kenteken gezet.

Het is echter een Euro 6-motor, zo blijkt uit een stuk op Iepieleaks.

   
1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie