cao
| 15:11 | Rik Werner

CNV-leden akkoord met nieuwe cao transportsector

De leden van CNV Vakmensen hebben met een ruime meerderheid ingestemd met een nieuwe cao voor de 140.000 werknemers in de transportsector. ,,Uit de ledenpeiling blijkt ruime steun voor de cao’’, zegt onderhandelaar Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen.

Volgens Van Rijssel is het een bijzonder moment, omdat de cao’s van TLN en KNV definitief worden samengevoegd tot één nieuwe cao. ,,We hebben vanaf nu één cao voor alle werknemers in de transportsector, dat is winst. De nieuwe cao geeft de komende jaren rust in de sector. En we hebben bereikt dat iedereen er 10 procent op vooruit gaat.’’

Moeizaam

Het cao-resultaat kwam moeizaam tot stand. Een eerder eindbod van de transportwerkgevers viel slecht; de werknemers maakten zich al klaar voor acties. Onder die druk haalden de werkgevers hun eindbod van tafel en kwam er op 22 april alsnog een akkoord tot stand. Van Rijssel: ,,Dankzij de actieve houding van werknemers, die bereid waren om actie te voeren, zijn we er alsnog met de werkgevers goed uitgekomen. De toeslag op overwerk en de extra vakantiedagen op basis van leeftijd of dienstverband blijven ongemoeid. De KNV-werknemers die recht hadden op 18 atv-dagen houden die. En werknemers vanaf 55 jaar kunnen niet meer worden verplicht tot overwerk, nachtarbeid of ploegendienst.’’

Loonsverhoging

Het cao-eindbod gaat uit van een looptijd van 1 januari 2017 tot 1 januari 2020. In die periode gaan de lonen met 10 procent omhoog. Eerst 2 procent per 1 juli aanstaande, vervolgens nog eens 2 procent per 1 januari 2018 en tenslotte opnieuw 2 procent per 1 januari 2019. Tijdens de looptijd van de cao gaan de periodieken stapsgewijs omhoog. Dat komt bij elkaar opgeteld neer op een extra loonsverhoging van 4 procent.

Arbeidsomstandigheden

Nu de nieuwe cao rond is, zegt CNV Vakmensen zich te gaan richten op verbetering van de arbeidsomstandigheden van chauffeurs. ,,Denk aan het overnachten in de cabine, de leefomstandigheden en de verkeersveiligheid. De Europese Commissie heeft onlangs voorstellen gedaan waar we zeer kritisch over zijn. Daar gaan we ons de komende tijd op richten.”
Vakbonden FNV en De Unie laten eveneens hun leden stemmen over het eindbod. Dat gebeurt nog deze maand.
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie