Diesel op recordprijs
| 14:17 | Truckstar Redactie

Diesel op recordprijs

Nog nooit was de diesel zo duur als vandaag.

Met 1,29 euro (ex. btw), of 1,54 euro (incl. btw), per liter betaalden we nog nooit zo veel voor een liter diesel. Eén van de redenen hiervoor is dat de olieprijs aan het stijgen is vanwege het sluiten van olieplatforms in de Golf van Mexico.

Daar woedt momenteel de tropische storm Isaac, die waarschijnlijk zal uitgroeien tot een orkaan en vanavond of morgen aan land zal komen.

De Fransen
De Fransen maken de diesel (en benzine) zes cent goedkoper, zo meldt BNR. De helft van de kosten hiervan zijn voor de Franse staat, die hiermee een verkiezingsbeloft van president Hollande nakomt. De oliemaatschappijen moeten de andere helft ophoesten.

De Franse prijsverlaging gaat per direct in en duurt drie maanden. Het kost de Franse staat 100 miljoen euro per maand, en het is onduidelijk hoe het land zich dit kan veroorloven. De Franse brandstofprijzen liggen gemiddeld op dezelfde niveaus als hier in Nederland.

Bovag-directeur
Bovag-directeur Koos Burgman vindt dat in Nederland een vergelijkbaar ingrijpen van hoger hand mogelijk moet zijn, of op z’n minst bespreekbaar moet worden gemaakt.

“Ten principale zou het goed zijn om te kijken wat de overheid uit die prijs aan accijnzen mag halen”, zegt Burgman tegen BNR. “Die [prijs] is in Nederland natuurlijk ontzettend hoog. Het is een heel legitieme discussie om te kijken wat Nederland van die prijs nou in de schatkist mag stoppen, en wat we er vervolgens mee doen.” Hij wil daarnaast dat het kwartje van Kok weer teruggedraaid wordt.   

Foto: Weersomstandigheden een halve wereld verderop drijven ook hier in Nederland de brandstofprijzen op.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie