Sterke daling ladingdiefstallen
| 12:10 | Truckstar Redactie

Sterke daling ladingdiefstallen

De strijd tegen ladingdiefstal in ons land lijkt succesvol. Het aantal gevallen ladingdiefstal daalt flink.

In de eerste helft van 2012 werden 176 gevallen van ladingdiefstal geregistreerd, een daling van 59 procent vergeleken met de 431 gevallen in de eerste helft van 2011.

Het zeilensnijden nam nog verder af: met 75 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Het totaal aantal gevallen transportcriminaliteit – inclusief truck- trailer- en containerdiefstallen – is met veertig procent gedaald.

Succesvol projectteam
Het projectteam ladingdiefstallen van de Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland heeft in samenwerking met het Openbaar Ministerie de meeste resultaten geboekt.

De afgelopen twee jaar heeft dit team drie bendes opgerold, die zich op grote schaal en op professionele wijze bezighielden met het plegen van ladingdiefstallen. Bovendien is een groot aantal snelle interventies gepleegd. In totaal zijn bij deze onderzoeken meer dan vijftig verdachten aangehouden. Een aantal van hen is inmiddels veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

Met name vanaf de tweede helft van 2011 zijn de meeste successen geboekt. Vanaf dat moment is de criminaliteit ook gaan dalen. In 2012 heeft deze daling zich verder voortgezet. Aangenomen wordt, dat dit ook komt door de afschrikwekkende werking van deze repressieve aanpak.

Toekomst is onzeker
Echter, met de komst van de Nationale Politie, verdwijnt mogelijk het team Bovenregionale Recheche Zuid-Nederland. Ook is onduidelijk wat er gebeurt met de positie van de Officier van Justitie voor Transportcriminaliteit.

Branche-organisatie Transport en Logistiek Nederland waarschuwt dat als deze landelijke aanpak en coördinatie verdwijnten, de succesvolle bestrijding van transportcriminaliteit onder druk komt te staan. De strijd tegen deze criminelen is sterk gebaat bij een landelijke aanpak vanuit een speciaal team waar alle kennis goed is geborgd. Er is op dit moment geen garantie dat deze aanpak onder de Nationale Politie ook wordt voortgezet. 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie