Deelnemers Mooiste Truck Verkiezing 2014
| 13:47 | Truckstar Redactie

Tarieven stijgen, maar…

De tarieven in het wegvervoer zijn weer aan het stijgen maar dat geeft transporteurs nog geen extra lucht.

In het tweede kwartaal van 2012 stegen de transporttarieven met 7,2 procent vergeleken met het eerste kwartaal.

Maar daarmee liggen de prijzen nog vier procent onder het niveau van het tweede kwartaal in 2011.

Tevens daalde de gemiddelde prijs voor een liter diesel in het tweede kwartaal van dit jaar. Die prijs is nu weer – naar recordniveaus – aan het stijgen.

Transport Markt Monitor
Een en ander blijkt uit de Transport Markt Monitor van Transporeon en Capgemini Consulting. Daarin is ook te lezen dat de tarieven na het eerste kwartaal altijd omhoog gaan. Tijdens het economisch herstel van 2010 kwam het zelfs tot een tarievenstijging van 13,5 procent.

De stijging van 7,2 procent is dus slechts een seizoensstijging. Bovendien stijgen de transportkosten ook. Voor transporteurs blijft er onverminderd weinig aan de strijkstok hangen.

Concurrenten verzieken markt
Daarnaast hebben zij veel last van Oost-Europese en West-Europese concurrenten die de markt verzieken met goedkope lonen-chauffeurs, en is het bijzonder moeilijk om opdrachtgevers hogere transportkosten in de maag te splitsen. Bovendien woekert de eurocrisis voort en blijven de economieën van veel Europese landen sukkelen.

Peter Förster, Managing Director van Transporeon, voegt toe: “Een prijsherstel in het tweede kwartaal is niet ongewoon en kan worden verklaard door het seizoensgebonden herstel in het voorjaar. Het is echter opmerkelijk dat de transportprijzen aanzienlijk lager liggen dan in dezelfde periode vorig jaar. Met uitzondering van 2009, het jaar van de economische crisis, zijn ze op het laagste niveau sinds het begin van het verzamelen van gegevens voor de Transport Market Monitor in de eerste helft van 2008.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie