Doorrijden met Tovergroen
| 16:15 | Truckstar Redactie

Doorrijden met Tovergroen

Rotterdam heeft de afgelopen maanden in de haven op vier kruispunten ‘Tovergroen’ geïnstaleerd.

Dit is een systeem waarbij de verkeerslichten op de betreffende kruisingen langer op groen blijven als er een vrachtwagen aankomt.

De bedoeling is vrachtwagens door te kunnen laten rollen en daarmee de doorstroming te verbeteren: goed voor de bereikbaarheid van de Rotterdamse haven, maar voor de chauffeur zijn er andere voordelen.

Tijdswinst
Zo zal het systeem een tijdswinst kunnen opleveren, iets wat met de beperkte rij-uren en streng gecontroleerde rij- en rusttijdenregeling een positief punt is. Maar ook het brandstofverbruik zal dalen als je niet bij ieder kruispunt hoeft te remmen stil te staan en opnieuw op hoeft te trekken.

Het systeem is op de volgende kruispunten geïnstaleerd:   
Vondelingenweg – Vondelingenviaduct
Vondelingenweg – Petroleumweg
Botlekweg – Welplaatweg
Botlekweg – Droespolderweg
 
Tovergroen staat voor TOepassen Voorzieningen voor vrachtverkeER. Het verkeerslicht blijft op groen staan als er op een afstand van 300 meter naderend vrachtverkeer is gedetecteerd.

Het geplaatste lichtgevende bord informeert het vrachtverkeer of het groen wordt verlengd. Staat dit bord uit, dan kan geen langere groentijd worden gegarandeerd. Tovergroen is een initiatief van de gemeente Rotterdam en de Verkeersonderneming, maar is ontwikkeld door de provincie Noord-Brabant.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie