'Maut naar alle wegen'
| 13:15 | Truckstar Redactie

‘Maut naar alle wegen’

De verkeersminister van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen wil dat de maut uitgebreid wordt naar alle wegen in Duitsland.

Als dit onzalige idee werkelijkheid zou worden, moet je voor elke meter die je met je truck op de openbare weg in Duitsland rijdt, tol betalen.

Duitsland heeft namelijk acuut geld nodig voor investeringen in wegen, zo’n 7,5 miljard euro, zegt de socialistische minister Groschek in Der Spiegel, zo bericht TLN. Daarbij gaat het niet alleen om nieuwe wegen, maar ook om achterstallig onderhoud.

Zorgwekkend
In zijn eigen deelstaat is de situatie zorgwekkend, bijvoorbeeld in Keulen. Enkele bruggen zijn daar inmiddels gesloten voor vrachtverkeer vanwege de slechte staat. Sinds een week is ook bij Leverkusen de brug van autobahn 1 over de Rijn gesloten om die reden voor trucks. 

Hopelijk komt het nooit zover dat de maut naar alle wegen wordt uitgebreid. Het is niet eerlijk alleen het wegtransport op te laten draaien voor extra geld. Bovendien bedient het wegvervoer iedereen in Duitsland. Door dit duurder te maken, wordt alles duurder.

Het Nederlandse wegtransport zit daarnaast ook niet te wachten op een extra lastenverzwaring bij onze oosterburen.

Het is niet de eerste keer dat de socialisten in Duitsland oproepen de maut verder uit te breiden. Op 1 augustus dit jaar werd de mautplicht uitgebreid naar een aantal bundesstraße-trajecten met gescheiden rijbanen van tenminste vier kilometer lengte die aansluiten op het autobahn-net.

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie