Platooning
| 11:23 | Rik Werner

Europese miljoenen voor A15, waterstof en truck platooning

Nederland krijgt dit jaar 97 miljoen euro subsidie uit Brussel voor uiteenlopende infrastructuurprojecten. Ruim 11 miljoen daarvan is bestemd voor truck platooning. Dat heeft Rijkswaterstaat bekend gemaakt.

Voor het wegproject Via 15 in Gelderland krijgt ons land een bijdrage van 5,8 miljoen. Rijkswaterstaat verlengt de komende jaren de snelweg A15 vanaf knooppunt Ressen naar de A12 tussen Duiven en Zevenaar.

Weiland

De A15 is een belangrijke verbinding tussen de haven van Rotterdam en het Europese achterland. De weg eindigt nu nog in een weiland, waardoor het vrachtverkeer van en naar Duitsland een stuk over het onderliggende weggennet moet rijden. Dit voorjaar is het definitieve tracé voor de weg vastgesteld. De nieuwe snelwegverbinding wordt naar verwachting in de periode 2021-2023 opgeleverd.

Vulstations

Nederland krijgt in totaal 14,2 miljoen euro voor projecten rond alternatieve brandstoffen. Het gaat onder meer om een praktijkproef voor de introductie van twaalf vulstations voor voertuigen die op waterstof rijden en voor volledig elektrisch aangedreven voertuigen.

Platooning

De ruim 11 miljoen van Europa voor testen met truck platooning wordt ingezet op wegen waarover veel transport plaatsvindt, zoals de snelweg tussen Rotterdam en Wenen. Trucks die via wifi en het mobiele 4G-netwerk met elkaar verbonden zijn gaan dicht op elkaar rijden. Deze vorm van transport (platooning) zou onder meer de efficiency moeten verhogen.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie