Einride
| 10:37 | Rik Werner

Zweedse e-truck zet chauffeur buitenspel

De Zweedse firma Einride presenteerde deze week het prototype van een autonome e-truck, waarbij de rol van de chauffeur volledig is uitgespeeld.

Het voertuig, genaamd T-Pod, heeft geen plek voor een mens aan boord.

Geen stuurwiel

De T-Pod van Einride is een volledig elektrisch aangedreven autonome vrachtwagen. Stuurwiel en pedalen ontbreken. Het apparaat zou op twee manieren aangestuurd moeten worden: via een afstandsbediening of autonoom, computer gestuurd zonder menselijke bemoeienis. De T-Pod zou vanaf 2020 ingezet moeten gaan worden in een compleet nieuw distributiesysteem tussen de Zweedse steden Gothenburg en Helsingborg. De actieradius zou precies voldoende moeten zijn om de afstand tussen beide steden zonder bijladen te overbruggen. De truck moet volgens Einride 15 pallets kunnen vervoeren.

Geen bedreiging

De Zweedse e-truck zet de chauffeur dus buitenspel, maar volgens consultant application services Maarten van der Westen is dit slechts ten dele het geval. ,,Dit soort trucks is geschikt om simpelweg goederen van A naar B te rijden op simpele routes, lees: de snelweg”, aldus Van der Westen, die in de Rotterdamse haven actief is. ,,Alles wat ingewikkelder is, kan niet vervangen worden door een computer. In mijn optiek is dit dus vooral slecht nieuws voor Oost-Europese chauffeurs die het simpele werk doen. Voor al het andere, dus het werk dat Nederlandse chauffeurs doen, is de T-Pod geen bedreiging. Denk aan specifieke ladingen, distributie, aparte verkeerssituaties, apart laad/los-werk, andere logistieke handelingen. Er is heel veel niet te automatiseren.’’

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

 

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie