FNV
| 09:59 | Rik Werner

FNV-leden op valreep akkoord met nieuwe cao transportsector

De leden van vakbond FNV hebben met een ruime meerderheid ingestemd met een nieuwe cao voor de 140.000 werknemers in de transportsector.

Eerder al stemden leden van CNV en De Unie met de nieuwe cao in, die 1 juli van kracht wordt. Daarmee is de collectieve arbeidsovereenkomst ‘definitief’.

Van de KNV-aangesloten werknemers stemde 73 procent in met het eindbod, bij de TLN-aangesloten werknemers kon 76 procent met de nieuwe cao leven.

Moeizaam

Het cao-resultaat kwam moeizaam tot stand. Een eerder eindbod van de transportwerkgevers viel slecht; de werknemers maakten zich al klaar voor acties. Onder die druk haalden de werkgevers hun eindbod van tafel en kwam er op 22 april alsnog een aangepast akkoord tot stand. Daarbij zijn de KNV en TLN-cao’s in elkaar gevlochten.

Rust

,,Net op tijd’, zegt FNV-onderhandelaar Egon Groen. ,,Het was een langdurig en intensief proces. Onderhandelen is altijd een proces van geven en nemen. We hebben nu een resultaat dat ons zeker niet op alle fronten tevreden stemt, maar dat wel het stempel cao mag dragen. Het is een driejarige cao, dus dat betekent dat we de komende jaren even rust aan het front hebben. Dat is ook een prettig vooruitzicht.’’

Loonsverhoging

Het cao-eindbod gaat uit van een looptijd van 1 januari 2017 tot 1 januari 2020. In die periode gaan de lonen met 10 procent omhoog. Eerst 2 procent per 1 juli aanstaande, vervolgens nog eens 2 procent per 1 januari 2018 en tenslotte opnieuw 2 procent per 1 januari 2019. Tijdens de looptijd van de cao gaan de periodieken stapsgewijs omhoog, wat bij elkaar neerkomt op een extra loonsverhoging van 4 procent.

Mobility Package

De FNV kondigt aan de komende periode de ontwikkelingen rond de Mobility Package van de Europese Commissie nauwgezet te gaan volgen. Egon Groen: ,,Er zijn veel zaken die ons zorgen baren, zoals de versoepeling van de cabotage en de ons inziens oneerlijke concurrentie vanuit Oost-Europa. Ook de versoepeling van de weekendrust kunnen wij zeker niet waarderen. Wij zien uit naar het aangekondigde sectoroverleg met verkeersminister Schultz.’’

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie