TVM
| 09:10 | Rik Werner

FNV volhardt in afwijzing eyetrackers, maar dashcams mogen

FNV Transport & Logistiek blijft tegenstander van eyetrackers om het rijgedrag van vrachtwagenchauffeurs te verbeteren. De vakbond maant transportondernemers verder tot zorgvuldigheid bij de montage van dashcams.

Dat meldt de FNV in reactie op de uitkomsten van de proef veilig rijgedrag van verzekeraar TVM. De verzekeraar monteerde in 378 trucks van 28 transportondernemingen dashcams en (in sommige gevallen) eyetrackers. Daarbij konden de gedragingen 1.832 chauffeurs gedurende een jaar worden gemonitord. Truckstar meldt deze week dat het aantal incidenten gedurende de proefperiode significant is gedaald. Een transportonderneming, die met vijftig auto’s aan de pilot deelnam, meldde een daling van zelfs 53 procent.

Geen goed idee

De FNV is, ondanks de afname  van het aantal ongevallen, mordicus tegen eyetrackers. ,,De FNV heeft maandenlang actie gevoerd tegen de installatie van eyetrackers’’, zegt Egon Groen van FNV Transport & Logistiek. ,,TVM is nu tot de conclusie gekomen dat installeren ervan geen goed idee is. Ons doel is wat dat betreft dus bereikt.’’
TVM-innovatiemanager Joost Sterenborg zegt zich overigens in deze conclusie niet te herkennen. ,,Vreemde uitleg. TVM is er juist van overtuigd dat eyetrackers nut hebben. We hebben alleen gemerkt dat het draagvlak ervoor onder chauffeurs niet zo hoog is. Dat is heel wat anders.”

Coaching

Het gebruik van dashboardcamera’s wijst de FNV niet langer af, na eerdere scepsis. Of deze camera’s bijdragen aan de verkeersveiligheid, hangt volgens de vakbond af van de organisatorische inbedding. Groen: ,,Met alleen het installeren van apparatuur kom je er niet. Daar hoort gedegen coaching bij. Niet alle transportondernemingen bieden de chauffeur bijvoorbeeld een veilige omgeving om te leren van de dashcam-beelden.’’ De bond is tenslotte tegen montage van dashcams in vrachtwagens van chauffeurs met tijdelijke en uitzendcontracten. ,,We vrezen oneigenlijk gebruik van de beelden door de werkgever.’’
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie