Joyrider
| 11:51 | Rik Werner

Joyrider (21) steelt Scania-defensietruck van legerbasis

Een 21-jarige ‘verwarde man’ man uit Veldhoven heeft maandag een Scania legervrachtwagen gestolen van de legerbasis in Oirschot voor een joyride.

De marechaussee meldt het voorval op Facebook. De man had een toegangspas voor de basis en de universele sleutel van de truck gestolen uit de rugzak van een militair die bezig was met een oefening op de hei.

Pasje

Volgens de marechaussee drong de man de basis binnen met het pasje, en wist hij ongezien het terrein te verlaten door met de truck over een poort heen te rijden. Hij zou daarna enige tijd in de omgeving van Eindhoven hebben rondgereden, en meerdere auto’s hebben beschadigd. De man bracht de truck uiteindelijk terug naar de basis in Oirschot. Daar is hij aangehouden.

Geen terrorisme

De man wordt volgens de marechaussee verdacht van diefstal, joyriding met een militair voertuig en vernieling. Minister Hennis (Defensie, VVD) omschreef de joyrider woensdag in de Tweede Kamer als een ‘verwarde blanke man’. ,,De zaak heeft niks met jihadisten of terrorisme te maken’’, aldus de bewindsvrouw. De joyrider wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, zo melden verschillende media.
Defensie is in de afgelopen jaren vaker in verlegenheid gebracht door diefstal van legervoertuigen.
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie