Dieselverbod
| 13:05 | Rik Werner

München overweegt dieselverbod in strijd tegen luchtvervuiling

De burgemeester van de Duitse stad München (Beieren) overweegt een rijverbod voor dieselauto’s. De burgervader denkt met deze maatregel de slechte luchtkwaliteit in München te kunnen verbeteren.

De stad voldoet bij lange na niet aan de EU-normen.
Recente metingen hebben buitensporig hoge concentraties van het giftige stikstofdioxide in de lucht aangetoond.

Beroerd

,,Ik zou het fijn vinden als dit soort maatregelen niet nodig zou zijn, maar ik vrees dat we het niet zonder inrijverbod voor diesels kunnen redden’’, aldus Dieter Reiter van de socialistische SPD deze woensdag in de Süddeutsche Zeitung. ,,De uitkomsten van de metingen zijn schrikbarend slecht, zo beroerd hadden we het niet verwacht.’’
Als het in grote delen van München tot een rijverbod voor dieselauto’s komt, dan zouden tot 170.000 voertuigen die in de stad geregistreerd zijn niet meer in actie kunnen komen. Of vrachtwagens dispensatie zullen krijgen als het daadwerkelijk tot een verbod komt, is niet duidelijk.

Rechter

De uitlatingen van de burgemeester staan niet op zichzelf. Milieuactiegroepen zoals Die Deutsche Umwelthilfe (DUH) hebben het gemeentebestuur voor de rechter gesleept. De DUH eist dat München zich aan de door Brussel voorgeschreven luchtkwaliteitseisen houdt.
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie