| 14:09 | Rik Werner

Proef met autonome trucks op Duitse snelweg A9

In het voorjaar van 2018 rijden er in konvooi autonome vrachtwagens op de Duitse snelweg A9. Het gaat om een proef op het traject tussen München en Neurenberg.

Transportbedrijf DB Schenker en vrachtwagenfabrikant MAN werken daarbij samen. Beide ondernemingen claimen dat er voor het eerst in de geschiedenis vrachtwagenkonvooien enkele maanden lang getest gaan worden op de openbare weg, waarbij ze gewoon worden ingezet voor alledaagse vervoerstaken.

Chauffeurs

Er zitten normaal chauffeurs achter het stuur van de trucks, zo laat MAN in een persbericht weten. Zij worden volgens de truckfabrikant getraind in het omgaan met de speciale technieken die autonoom rijden mogelijk maken. De eerste ritten hebben nog zonder vracht plaats. Het is de bedoeling dat in de loop van 2018 reguliere ritten mét belading worden uitgevoerd. Daarbij rijden de konvooien aanvankelijk wekelijks, maar vervolgens maximaal drie keer per dag heen en weer tussen de logistieke centra van DB Schenker in München en Neurenberg.

Proef met autonome trucks op Duitse snelweg A9

Acceptatie

De betrokken partijen zijn onder meer benieuwd in hoeverre de chauffeurs de nieuwe technologie accepteren en welke aanpassingen dit vergt voor de opleiding en training van chauffeurs. In 2019 volgt een tweede test.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie