Zelfrijdende Volvo Vuilniswagen
| 11:28 | Rik Werner

Volvo test zelfrijdende vuilniswagen in Zweden

Volvo test in Zweden een zelfrijdende vuilniswagen. De fabrikant werkt daarbij samen met afvalverwerkingsbedrijf Renova.

Dat heeft Volvo Trucks vandaag bekend gemaakt. Beide partijen zeggen te onderzoeken in hoeverre zelfrijdende voertuigen kunnen bijdragen een veiligere en efficiëntere afvalverwerking.
 Zelfrijdende Volvo Vuilniswagen

Mogelijkheden

De geautomatiseerde systemen die nu worden getest zijn dezelfde systemen die sinds het najaar worden gebruikt bij een test met een autonome Volvo vrachtwagen in de Kristineberg mijn in het noorden van Zweden.  “De vuilniswagen in de test controleert voortdurend de omgeving. De Volvo stopt meteen als er plotseling een obstakel op de weg verschijnt. Tegelijkertijd biedt het geautomatiseerde systeem meer mogelijkheden voor de chauffeur om alles rond de truck in de gaten te houden”, aldus Carl Johan Almqvist van Volvo Trucks.

GPS

De eerste keer dat de geautomatiseerde vuilniswagen in een nieuw gebied wordt gebruikt, wordt de truck met de hand bestuurd, zo verklaart Volvo in een perscommuniqué. Het boordsysteem controleert de route en brengt deze in kaart met behulp van sensoren en GPS-technologie. De volgende keer dat in hetzelfde gebied wordt gereden, weet de truck welke route moet worden gevolgd en waar moet worden gestopt.
Zelfrijdende Volvo Vuilniswagen

Evaluatie

De proef duurt tot eind dit jaar. Daarna volgt evaluatie, waarbij met name ook de acceptatie door de chauffeur tegen het licht wordt gehouden.
Zelfrijdende Volvo Vuilniswagen
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie