Den Bosch
| 11:54 | Rik Werner

[Update] Vuilniswagens Den Bosch tanken bio-CNG op eigen terrein

’s Hertogenbosch heeft een vulstation voor de CNG gestookte vuilniswagens aangelegd. Dat heeft de gemeente bekend gemaakt. In juli wordt het station daadwerkelijk in gebruik genomen.

Het aardgas dat vanaf komende maand wordt getankt bij dit vulstation is bio-CNG, afkomstig van de nabijgelegen rioolwater zuiveringsinstallatie en vergistingsinstallatie.

Den Bosch

Iveco Stralis

De Brabantse gemeente beschikt over 20 trucks die worden aangedreven door een motor op CNG. Het zijn allemaal Iveco Stralis bakwagens, opgebouwd met een zij- of achterlader. Met de inzet van voertuigen op CNG wordt de uitstoot van CO2, NOX en fijnstof significant verlaagd, claimt de gemeente. Daarnaast zouden de aardgasmotoren 75 procent stiller zijn dan dieselmotoren.

Tanken tijdens stilstaan

Op het terrein van de afvalstoffendienst aan de Bossche Treurenburg beschikt elke CNG gestookte vuilniswagen over een eigen parkeerplaats. De trucks kunnen er tegelijkertijd volgetankt worden tijdens de uren dat ze stilstaan. De chauffeurs hoeven daardoor niet om te rijden naar het tankstation of te wachten tijdens het tanken.

Den Bosch

Biogas

Het biogas voor de vuilniswagens wordt geproduceerd uit de nabijgelegen rioolwaterzuivering. Daaraan is een vergister gekoppeld die het ruwe biogas opwekt. Nadat het gas gereinigd is, wordt het gecomprimeerd tot 200 bar, waarna het getankt kan worden.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie