Oost-Europese chauffeurs keren terug
| 09:48 | Rik Werner

Fransen dwarsbomen gelijke beloning chauffeurs

Transportondernemingen hoeven Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die in Nederland rijden voorlopig niet hetzelfde loon als hun Nederlandse collega’s te betalen.

Dat meldt het Algemeen Dagblad. Aanpassing van EU-regels voor gedetacheerde chauffeurs is vooralsnog van de baan, omdat de nieuwe Franse regering zich ertegen verzet.

Tegenvaller

De weigering van de Franse regering is een tegenvaller voor demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken), schijft het AD. Hij maakt zich al enige tijd sterk voor gelijk loon voor gelijk werk in de EU. Hij zei vorige week in de Tweede Kamer te verwachten dat een meerderheid van de EU-ministers deze donderdag zou instemmen met de detacheringsrichtlijn.

Oproep

Het voorstel is nu van de agenda gehaald. Daardoor lopen de onderhandelingen tot zeker in het najaar vertraging op. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich dinsdag nog achter een oproep van SP en PvdA aan het kabinet om zich in te zetten voor gelijk loon voor gelijk werk voor vrachtwagenchauffeurs in Europa, aldus het Algemeen Dagblad.

Brussel

Het Franse ‘non’ is vooral slechts nieuws voor de Nederlandse chauffeurs, die onlangs ook al geen al te best nieuws uit Brussel te horen kregen. Zo wil de Europese Commissie bijvoorbeeld het principe ‘gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde werkplek’ voor chauffeurs pas na zeven dagen laten ingaan. Hierdoor zouden buitenlandse chauffeurs alsnog gedurende een week hun werk goedkoper in ons land kunnen uitvoeren dan Nederlandse chauffeurs.
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie