Op tijd stilstaan met Volvo FCW
| 14:02 | Truckstar Redactie

Op tijd stilstaan met Volvo FCW

Forward Collision Warning waarschuwt chauffeur op tijd bij dreigende botsing.

Om het aantal ongevallen te verminderen heeft Volvo Trucks in het verlengde van Adaptive Cruise Control (ACC) een waarschuwingsvoorziening voor botsingen met noodremfunctie ontwikkeld. Het systeem is beschikbaar voor de nieuwe Volvo FH serie.

“Bij de ontwikkeling van Forward Collision Warning zijn we begonnen met de vraag: ‘wat is het echte probleem?’. Het antwoord is onoplettendheid. Als je steeds naar het verkeer voor je zou kijken, zijn deze systemen niet nodig.”, meldt Carl Johan Almqvist van Volvo Trucks.

Het nieuwe systeem combineert radar en een camera die samenwerken om voertuigen voor de truck te herkennen en te controleren. Tot snelheden van 70 kilometer per uur kan het systeem botsingen voorkomen met zowel stilstaande als rijdende voertuigen door met alle beschikbare systemen bij te remmen. 

Vier stappen
Om in het geval van een dreigende botsing de aandacht van de chauffeur terug te krijgen projecteert het waarschuwingssysteem een constant rood licht in de voorruit.

Als de chauffeur in dat geval niet reageert, gaat het rode licht knipperen en weerklinkt een geluidssignaal. Als er dan nog geen reactie komt, wordt voorzichtig bijgeremd. Stap vier is het activeren van de noodrem, waarbij de truck alle remmen in werking stelt om zo snel mogelijk tot volledige stilstand te komen. 

Almqvist meldt dat in de meeste gevallen stap één voldoende zal zijn om de aandacht van de chauffeur te trekken. 

In Europa geldt vanaf november 2015 een wettelijke verplichting voor noodremsystemen voor nieuwe trucks. 

Foto: Werking FCW in beeld. 

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie