Kartel
| 10:53 | Rik Werner

TVM steunt collectief truckkartelclaim tegen fabrikanten

Verzekeraar TVM, Transport & Logistiek Nederland en advocatenkantoor Haudfeld & Co bereiden collectief een claim voor tegen de grote truckfabrikanten. Die zouden zich vele jaren schuldig hebben gemaakt aan kartelvorming en het maken van verboden prijsafspraken.

Dat hebben TVM, TLN en het advocatenkantoor vandaag bekend gemaakt. Vrachtwagenbouwers DAF, Scania, Volvo, MAN, Mercedes-Benz, Renault en Iveco zouden jarenlang in onderlinge afstemming te hoge prijzen voor hun vrachtwagens hebben gerekend. De fabrikanten kregen daarvoor vorig jaar al een boete van in totaal ruim 2,9 miljard euro opgelegd door de Europese Commissie. De boete van DAF bedroeg 752 miljoen euro. MAN werd als klokkenluider gevrijwaard van een sanctie.

Kosten

Eerder maakte TLN bekend een claim voor te bereiden tegen de fabrikanten. Daarbij sprak de brancheorganisatie al de verwachting uit dat meer partijen zich zouden verenigen tegen de truckbouwers. In Nederland zouden in de veertien jaren van het kartel zo’n 240.000 vrachtwagens zijn verkocht. De extra kosten voor kopers zouden in totaal uitkomen op 1,2 miljard euro.

Informatie

TVM onderzoekt onder meer of ze gedupeerde ondernemers kunnen helpen hun claim te onderbouwen. ,,Wij zijn meer dan alleen een verzekeraar, we zijn boven alles een coöperatie en we kunnen niet anders dan constateren dat onze leden al die jaren financieel zijn benadeeld’’, zegt TVM-woordvoerder Jaap Stalenburg. ,,Dat raakt de hele transportsector en niet in de laatste plaats de chauffeurs.’’ Leden van TVM ontvangen binnenkort informatie hoe zij zich kunnen registreren voor de truckkartelclaim, voor zover zij dat nog niet hebben gedaan.
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie